geomesh
geomesh

A jövő mobil technológiái

Lépést tartunk a világgal!
Legújabb mobilinternet és hálózati megoldásaink, ha mindig naprakész szeretnél lenni.

5G mobilinternet

A mobilinternet következő generációs fejlődési fokozata az 5G, mely a használati lehetőségek sokszínűsége miatt egészen biztosan a következő évek egyik slágere lesz.

Frekvenciatartomány

A szabvány egyik hatalmas előnye, hogy az 5G nagyon széles frekvenciatartományban működik, a néhány száz MHz-től a több 10 GHz-ig. Minél inkább feljebb megyünk a hordozó frekvenciában, annál szélesebb csatornát tudunk használni az adatátvitelhez, így tehát gyorsulhat a le- és feltöltési sebességünk, ellenben egyre jobban lassítja az adatátvitelünket a környezetben lévő terepakadályok és a levegő, tehát az adó (bázisállomás) és a vevő (kliens eszköz) közötti távolság. Tehát vagy gyorsabb lesz, viszont nem megy messzire, így anagyvárosokba sűrűbben kell telepíteni az antennákat, vagy lassabb lesz, de messzebbre megy, így vidéki környezetbe ritkábbak lesznek a bázisok. Természetesen egy bázisállomás többféle frekvenciát is használhat egyszerre, így több szektort is elláthat párhuzamosan.

Sebesség

Az új és a növekvő szélességű csatornákon keresztül több ügyfél és több eszköz gyorsabb kiszolgálására nyílik lehetőség. A szolgáltatók már elkezdték a régi 2G-s és 3G-s celláikat szép lassan lekapcsolni, és az így felszabaduló frekvenciákat szintén az 5G-re fogják felhasználni, mellyel még nagyobb sebesség érhető majd el a cellákban. A korábbi rendszerekhez képest ebben egy nagyságrendnyi, kb. tízszeres javulást várunk a csúcssebességekben, de az átlagoknál is minimum 3-5-szörös növekedést.

Válaszidő

A fejlődés szempontjából a válaszidő legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a sebesség, hiszen pl. egy okos autó adatküldése és -fogadása, illetve az ezáltal elkerülhető balesetek megelőzése nem mindegy, mennyi idő alatt megy végbe. A korábbi rendszerekhez képest ebben is jelentős gyorsulást, úgy tizede időt várunk.

Csatlakoztatható eszközök

Egy 5G-s bázisállomásra négyzetkilométerenként akár egymillió eszköz is csatlakozhat egyszerre, így ezt kiválóan tudjuk majd használni az IoT-s (kütyük internete) és M2M-es (gépek közötti kommunikáció) eszközökhöz, pl. okos villanyóra, nyitásérzékelő, stb. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy az előrelátó mobilszolgáltatók már elkezdték a LoRa (nagy hatótávolságú, kis sávszélességű) rendszereket is kiépíteni a bázisállomásaikon hasonló célból.

Internet minősége

Az 5G mobiltechnológia méltó versenytársa lesz a vezetékes technológiáknak minden szempontból, illetve tökéletes kiegészítője lesz azokon a területeken, ahol a vezetékes internet még nincs kiépítve, annak műszaki paraméterei vagy rendelkezésre állása nem megfelelő, esetleg technológiailag vagy pénzügyileg elavult konstrukció.

5G-s csomagok a korlatlanmobilinternet.hu kínálatában

2020-ban Magyarországon még csak a kísérleti szolgáltatások indultak korlátozott felhasználási helyeken, az alacsonyabb frekvenciák pedig még csak most felszabadulnak fel a korább más célú felhasználás alól, így az igazi rajtot jövőre várjuk.

Cégünk a mobilinternet élharcosa, így célunk az, hogy bárhová az országba kiváló minőségű mobilnetet tudjuk biztosítani minden előfizetőnknek, a lehető lejobb elérhető technológiával. Jelenleg a 4G és a 4G+ technológiákkal stabil megoldást tudunk adni szinte mindenhova az országba, melyekhez a szükséges berendezéseket árajánlat kérés után raktárról azonnal tudunk biztosítani.

iphone 3g
3G
40 Mb/s
Maximális sebesség
5 Mb/s
Átlagos sebesség
1 Mb/s
Minimális sebesség
iphone 4g
4G
300 Mb/s
Maximális sebesség
30 Mb/s
Átlagos sebesség
5 Mb/s
Minimális sebesség
iphone 5g
5G
20000 Mb/s
Maximális sebesség
100 Mb/s
Átlagos sebesség
100 Mb/s
Minimális sebesség

Internet of Things (IoT)

Az új szabály a jövőre nézve az lesz, hogy ami összekapcsolható, azt összekapcsoljuk. Ez lehetővé teszi többek között az okos városok létrejöttét is.

A kütyük

A dolgok és a tárgyak internete olyan kisméretű, kisfogyasztású elektronikus eszközöket takar, amik képesek valamilyen információ gyűjtésre és egymással történő kommunikációra.
Ezek olyan intelligens eszközök, melyek szenzorok és érzékelők jellemzően kismennyiségű adatait mérik és továbbítják a hálózaton keresztül. Az áramellátásuk szinte mindig egy kisméretű, készülékbe épített elemről történik, mely a rendkívül kis fogyasztás miatt akár 10 évig is működhet külső -táplálás és beavatkozás nélkül.

A wi-fi és az 5G technológia fejlődésével ezen eszközök iránti érdeklődés felgyorsult, így az áruk is jelentősen lecsökkent. Ezek lehetnek háztartási vagy egészségügyi berendezések, de akár valamilyen viselhető, hordozható, okos eszközök is.

Érdemes megemlíteni, hogy az IoT nemcsak tárgyak és tárgyak közötti hálózat, hanem magába foglalja az embereket is, hiszen a tárgyakat emberek használják.

Az IoT felhasználási területe

A dolgok internetjének egyik fő alkalmazási területe az okosotthon, amellyel a lakásunk állapotát tudjuk megfigyelni és a gyűjtött adatokból automatikusan vagy manuálisan döntéseket hozni, például a kisebb energiafelhasználás érdekében. A napelemek és az akkumulátorok gyorsan csökkenő ára miatt így az energiavételezésünket és -felhasználásunkat már házon belül is meg tudjuk oldani.

A jövő új világában az összekapcsolt közlekedési eszközökre is kiemelt szerep jut. Ezek a járművek megosztják egymás között az információikat a dugókról, a balesetekről és az időjárási viszonyokról, így ennek megfelelően át tudják tervezni az útvonalaikat, illetve módosítani tudják a maximális sebességet a látási viszonyoknak megfelelően. Szükség esetén a segélyhívót vagy a szervizt is értesíteni tudják, automatikusan.

Az ipar területén a gyártásban fogjuk az IoT legnagyobb hasznát venni, ahol nyomon követhető minden esemény, illetve a szállítmányozásban a csomagkövetésnél lesz ez fontos.

A háztartásokban a víz, áram és gáz fogyasztást tudjuk majd figyelemmel követni, így egy láthatatlan csőtörés is azonnal kiderülhet, illetve a mérőóra állásokat sem kell többet bejelentenünk.

A technológia már rendelkezésünkre áll, a szakembereknek azonban még ki kell találniuk, hogy pontosan mire és hogyan tudnánk ezeket a tárgyakat a legjobban kihasználni.

iot
iot
Önvezető járművek
iot
Okosotthon és háztartás
iot
Távegészségügy
iot
Okos kiegészítők
iot
Biztonsági rendszerek
iot
Programozott környezet

LoRa (Long Range)

Nagy hatótávolságú rádiófrekvenciás adatátviteli technológia, ami olyan helyszínekre nyújt megoldást, ahol nincs vagy nem elérhető az internet és vagy a tápellátás

LoRa

A Low Power Radio egy vezeték nélküli technológia, melyet leginkább szenzorok és más IoT-eszközök energiahatékony és nagy hatótávolságú - akár 10 km vagy több - kommunikációjára dolgoztak ki. Az adatátvitel Európában a 868 MHz-es ISM frekvenciasávban, 125 kHz szélességű csatornán történik. A maximális átviteli sebesség 50 kbit/s, a gyakorlatban azonban ennél jóval alacsonyabb sebességek a jellemzőek.

A végponti eszközöknek nagyon alacsony a fogyasztásuk, így egy kisméretű elemről akár több évig is folyamatosan képesek működni, ezért ezek külön elektromos betáplálást nem igényelnek.

LoRaWAN

A LoRa-rádiót használó eszközök egy nagy kiterjedésű hálózatot alkotnak (Long Range Wide Area Network), melynek működését a LoRaWAN protokoll írja le. A kommunikáció mindkét irányban, azaz az eszközöktől a LoRa-átjátszó irányába, illetve az átjátszótól az eszközök felé is biztosított. Bár az energiahatékony működés biztosításának érdekében a letöltési irányú kommunikációra használt időszeletek korlátozottak, és a feltöltési irányú időszeletekhez kötöttek, így az eszköznek nem kell folyamatosan figyelniük a rádiós csatornát az átjátszótól esetlegesen érkező üzenetek miatt.

A LoRa eszközök az átjárók időbélyegzőinek a segítségével speciális, úgynevezett geolokációs képességgel rendelkeznek az eszközök helyzetének háromszögeléséhez, hasonlóan a GPS-hez.

Mind a LoRa, mind a LoRaWAN technológia lehetővé teszi a nagy távolságú csatlakoztatást a IoT eszközök számára.

LoRa Gateway

A hálózat eszközei aszinkron eljárással továbbítják a csomagokat, amennyiben az adatok rendelkezésre állnak. A végcsomópont által továbbított adatokat több átjáró fogadja és ezek továbbítják az adatcsomagokat egy központi hálózati szerverre. A hálózati szerver kiszűri a duplikált csomagokat, elvégzi a biztonsági ellenőrzéseket és kezeli a hálózatot. A technológia mérsékelt terhelés esetén kiemelkedő megbízhatóságot mutat, azonban nagyobb terhelés esetén a visszaigazolások küldésével kapcsolatban még adódnak problémái.

A LoRa hálózatok összekapcsolhatók az interneten keresztül is, melyekhez speciális, átjárást biztosító routerek szükségesek, így a hálózat hatótávolsága jelentősen kiterjeszthető.
LoRa eszközöket ott érdemes használni, ahol kifejezetten kis mennyiségű adatot szeretnénk átvinni, viszont nem szeretnénk sűrűn bázisállomásokat telepíteni (wi-fi) vagy az adatátvitelért havidíjat fizetni (mobilnet).

LoRa átjárók a korlatlanmobilinternet.hu kínálatában

Mobilinternet szolgáltatásaink mellé kiegészítőként kínáljuk LoRa Gateway megoldásainkat, mellyel igen nagy területet gyorsan le lehet fedni szenzorokkal. Az általuk összegyűjtött adatokat mobilneten azonnal továbbítani lehet egy központ feldolgozó egységhez, így azok rögtön a munkatársak rendelkezésére állnak.

lora
lora
Alacsony fogyasztás
lora
Költséghatékony megoldás
lora
Könnyen telepíthető hálózat
10
km
Nagy hatótávolság

M2M (Machine-2-machine)

Gépek és eszközök között zajló, emberi közreműködést nem, vagy csak limitált mértékben igénylő intelligens adatkommunikáció

Kommunikációs hálózatok

Az adatátvitel során használhatjuk a hagyományos kommunikációs (vezetékes, műholdas, mobil), vagy wi-fi és LoRa hálózatokat is, felhasználási igénytől függően. A továbbítás jellemzően kis adatmennyiséggel és gyorsan történik, akár zárt hálózaton keresztül is, melyhez internet átjárót is igénybe lehet venni, és az adatbiztonságot titkosítási eljárással támogatni.

Adatok kiértékelése

Az adatok elemzését elvégezheti egy már létező vállalati adminisztrációs rendszer, vagy speciális M2M önálló rendszer is. A cél az, hogy a rendszer felügyelete emberi beavatkozás nélkül is tudjon reagálni, és megfelelő információval lássa el a felhasználót.

M2M megoldások a korlatlanmobilinternet.hu kínálatában

Cégünknél ehhez a feladathoz speciális M2M simkártyákat biztosítunk egyedi előfizetési csomagokkal.

A Machine-to-Machine (M2M) adatáramlás minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe.

Az M2M technológia felhasználási területét tekintve számos iparágban, az üzleti szférában, egészségügyben, kormányzati rendszerekben használható lokális és globális szinten egyaránt. Fő célja, hogy egy adott szervezet vagy folyamat működési hatékonyságát javítsa, új üzleti lehetőségeket aknázzon ki és értéknövelt szolgáltatásokat hozzon létre. Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést.

A technológia alkalmazása során az egyik eszköz valamilyen adatot rögzít, majd a kommunikációs hálózaton keresztül továbbítja azt egy másik eszköz számára, aki kiértékeli azt és válaszol vagy további eljárásokat indít be. Az adatgyűjtés során az M2M eszköz olvassa ki az adatokat, gyűjti, rendszerezi, teszi továbbításra alkalmassá, majd egy másik eszköz küldi tovább vagy dolgozza fel az adatokat.

m2m
m2m
Automatizált hálózati rendszer
m2m
Ipari robotizáció
m2m
Programozott gyártási folyamatok
m2m
Mesterséges intelligencia

Wi-Fi6E

A Wi-Fi 6E kihasználja az olyan alkalmazások képességeit, amelyek gyorsabb adatátvitelt igényelnek, mint például a nagy felbontású videó streaming és a virtuális valóság, az online játékalkalmazások esetén pedig alacsonyabb késleltési kapcsolatot tesz lehetővé. Kétségtelen, hogy a Wi-Fi 6E jelentős hatással lesz mind a vállalkozásokra, mind a fogyasztókra.

Wi-Fi4 (b/g/n)

A 2,4 GHz-es wi-fi frekvencia tartomány már nagyon telített lett, és itt mindössze három olyan csatorna áll rendelkezésünkre, melyek nem fedik át egymást, így sajnos az átviteli sebesség nem olyan gyors. A 2,4 GHz-es frekvenciasáv előnye viszont, hogy jobban ellenáll a terepakadályoknak, így messzebbre és hatékonyabban át tudjuk vinni a jeleket. Olyan routerek használatát viszont már egyáltalán nem javasoljuk, melyek csak ezeket a szabványokat tudják.

Wi-Fi5 (a/ac)

Az 5,6 GHz-es tartomány csatornaválasztéka és ezáltal az átviteli sebessége jóval gazdagabb, ellenben sajnos a terjedési képességei gyengébbek, így két fal vagy egy fasor már könnyen gátolja a kibocsátott jel áramlását. A routerek piacán jelenleg még ez a legelterjedtebb típus, és a készülékek jellemzően visszafelé kompatibilisek a régebbi 2,4 GHz-es szabvánnyal is. A hagyományos otthoni eszközök ára pedig mindenki számára megfizethető kategóriában van.

Wi-Fi6 (ax)

Ez a kommunikációs szabvány mindkét wi-fi frekvenciasávot képes egyszerre használni, és támogatja a többantennás, MIMO adatátvitelt is, így mindkét szabvány előnye egyesíthető vele. Ezekből a készülékekből jópár típus elérhető már, azonban az áruk jelenleg még felsőkategóriás lehet.

Wi-Fi6E (ax)

A wi-fi6 szabványhoz hasonlóan, a 6E is az ax szabvány csoportjába tartozik. Ebben az esetben azonban elérhetővé válik a 2,4 GHz, valamint az 5,6 GHz feletti, 6-7 GHz-es frekvenciasáv is, ami egy teljes új, eddig még nem használt sáv. Ráadásul egyszerre használhatjuk mind a hármat ugyanarra a kommunikációra, így nem kell kompromisszumot kötnünk a sebesség és a távolság között.

Multifrekvenciás hálózati berendezések a korlatlanmobilinternet.hu kínálatában

Mobilinternet szolgáltatásunk mellé kiegészítésképpen kínáljuk a legújabb technológiával rendelkező beltéri és kültéri wi-fi berendezéseket, hogy segítséget nyújtsunk előfizetőink saját hálózatának kiépítéséhez. Rendelkezünk még az elektromos hálózaton keresztül kommunikáló berendezésekkel is, így ahol a vezetékes hálózat nem kiépíthető, vagy a vastag falak árnyékolják a wi-fi jeleket, ott is könnyedén megvalósítható az internetelérés.

wifi6e
wifi6e
Nagyobb és folyamatos spektrum
wifi6e
Gigabit sebesség
160 MHz
Szélesebb csatorna
wifi6e
6
Kisebb interferencia
wifi6e
Alacsony késleltetés
wifi6e
Nagy kapacitás

Satellite (Műholdas internet)

Ha nem elérhető sem a vezetékes, sem pedig mobil internet, akkor kiváló alternatíva a műholdas internet elérés.

Működés

A mobilinternet ellátottsága, lefedettségi területe világszinten általában jó, de jellemzően nem haladja meg a 95%-ot. Az ellátatlan területek nagyon sokszor átfedést mutatnak a vezetékes internettel szintén el nem látott területekkel, így lehet, hogy a felhasználási igény természetvédelmileg kiemelkedően szép helyen található, de nincsen semmilyen földi sugárzású internet elérés.

Az is elképzelhető, hogy egy szolgáltatási terület akár vezetékes, akár mobilszolgáltatással ellátott ugyan, de a rendelkezésre álló hálózatot a környék internet igénye jelentősen túlterheli, így az internet használati minősége nem éri el a felhasználók igényszintjét.

Ebben az esetben jönnek képbe a műholdas internet szolgáltatók, melyek versenye 2020-ben indult meg igazán, és várhatóan az ezt követő években már igénybe tudjuk venni a szolgáltatásaikat.

Eszközök és csomagok

A végpontok ez esetben jellemzően fix telepítésű eszközök, melyeket a szolgáltató biztosít, ezek felszerelését és irányba állítását azonban jellemzően a felhasználónak kell megoldania.

A mostani versenyzők célja az, hogy a vezetékes és a mobil technológiák által nyújtott műszaki minőséget (sávszélesség, válaszidők és rendelkezésre állás) elérjék, esetleg meghaladják, illetve a csomagok árát lakossági célra is kifizethető szinten tartsák.

Korlatlanmobilinternet.hu műholdas hozzáférés

Cégünk folyamatos figyelemmel kíséri a legújabb megoldásokat a műholdas internet területén, így amint azok kikerülnek a tesztfázisból és bekerülnek a nagykereskedelmi forgalomba, elérhetővé tesszük azokat előfizetőink részére is. További információkért keress minket!

satellite
satellite
satellite
satellite
Érdekel!
tax verification
Megbízható és köztartozásmentes adózó